PREZENTARE
O școală unică cu care ne mândrim


 
Misiunea noastra
Misiunea Scolii Gimnaziale "Constantin Parfene" Vaslui este aceea de a oferi o educaţie de calitate, bazată pe inovaţie şi pe diversificare, centrată pe interesele elevilor, părinţilor, comunităţii, realizată în dialog şi prin parteneriat, într-un spaţiu deschis care oferă oportunităţi egale de acces la educaţie tuturor elevilor, indiferent de situaţie socială, etnie, conform aspiraţiilor şi aptitudinilor acestora, în vederea adaptării la o societate în schimbare, ca viitori cetățeni europeni.
 
Viziunea noastra
Scoala Gimnaziala "Constantin Parfene" va fi recunoscuta pe plan local, judetean si national pentru:
  • oferta educationala diversa si de calitate care sa raspunda intereselor tuturor beneficiarilor;
  • competentele dobandite de elevi in functie de aspiratiile si aptitudinile acestora, prin programe de educatie diferentiate/ individualizate;
  • experienta cadrelor didactice dobandita prin programe de perfectionare specifice si printr-o puternica motivatie;
  • posibilitatile diverse de implicare a parintilor in viata scolii;
  • parteneriatele educationale realizate cu institutii reprezentative ale comunitatii locale;
  • experienta şi plusvaloarea acumulata prin derularea de proiecte cu finantare europeana extrabugetara;
Toţi elevii vor deveni competitivi deoarece şcoala noastra va asigura: formarea competenţelor necesare integrării sociale şi învăţării permanente, în vederea adaptarii la schimbările rapide din toate domeniile; formarea atitudinilor moral-civice, sociale, culturale necesare într-o societate globală, caracterizată prin multiculturalitate și diversitate, capabili de a face faţă provocărilor societăţii; şanse egale la instruire. Astfel, şcoala noastră va fi locul unde fiecare elev îşi atinge maximum de capacităţi intelectuale, morale, civice, abilități de lucru în echipa pentru a se putea integra, ca viitor cetățean, într-un mediul social concurenţial.

 
Pagini de istorie
Paginile de istorie ale scolii noastre sunt scrise odata cu cele ale invatamantului vasluian care numara peste 170 de ani de existenta. Cladirea de patrimoniu a scolii pastreaza elementele arhitectonice "tip Spiru Haret" specifice scolilor construite dupa reforma initiata, in 1884, de marele om de cultura, Spiru Haret. Acesta, in calitate de inspector general al Ministerului Instructiunii, realizeaza un raport critic asupra invatamantului din Vechiul Regat si cere o reforma urgenta pentru scolile de toate gradele. in acest context general favorabil dezvoltarii si diversificarii invatamantului local, vasluienii solicita in 1887 infiintarea unui gimnaziu - cerere aprobata in anul 1888, dar finalizata abia in 1890 cand Titu Maiorescu, noul ministru al instructiunii Publice, aproba infiintarea gimnaziului real cu trei catedre platite de stat, iar chiria localului si mobilierul urmau sa fie finantate de primaria orasului.
 
La 1 septembrie 1890 si-a inceput activitatea Gimnaziul Real "intr-o pravalie din Strada Stefan cel Mare pana la Sfantul Dumitru, cand gimnaziul avea sa se mute intr-un loc mai confortabil.1" Punerea pietrei fundamentale la cladirea grandioasa a scolii s-a facut cu mult fast in ziua de 26 mai 1891, cand s-a dat numele "Mihail Kogalniceanu" noului gimnaziu (mentiune gasita pentru prima data intr-un proces - verbal din 25 iunie 1891).

La 1 septembrie 1893 a avut loc inaugurarea oficiala a cladirii gimnaziului (astazi corpul A al scolii noastre) prin "decizia Domnului Ministru"- solemnitate la care a participat si regele Carol I.1 Gimnaziul era atunci o institutie de invatamant secundar (inferior - 4 ani) ce pregatea elevi pentru liceu (ciclul secundar superior - 4 ani) - reglementare facuta ceva mai tarziu, in 1898, prin Legea Invatamantului Secundar si Superior, elaborata de Spiru Haret si Constantin Dimitrescu-Iasi.

 
În anul 2018 am sărbătorit 125 de ani de existenţă a clădirii şcolii care cuprindea la acea vreme "4 camere de clasă, sala de desen, sala pentru laboratorul de fizică-chimie şi naturale, 3 camere pentru cancelarii şi un amfiteatru generos care serveşte şi astăzi". "Era un edificiu spaşios, modern, confortabil, dotat cu material didactic din abundenţă."

În anul 1935 s-a construit corpul B al şcolii, lipit de primul într-o îmbinare perfectă, ce sporeşte măreţia şi funcţionalitatea clădirii.

Forma de învăţământ - gimnaziu, spaţiul şcolar - clădirea şcolii, spiritul şcolii - transmis de dascăli şi elevi de-a lungul vremii, sunt sprijin în afirmaţia că şcoala Gimnazială Nr. 3 şi Liceul Teoretic "Mihail Kogălniceanu" au rădăcini comune în existenţa lor ca instituţii de prestigiu ale învăţământului vasluian.

 
La inceputul anului scolar 1971 - 1972 cursurile liceale s-au separat de cele gimnaziale. Majoritatea elevilor din clasele I-VIII din cadrul Liceului "Mihail Kogalniceanu" si o parte din profesorii liceului au dat viata unei scoli cu nume nou - Scoala Generala Nr. 3 Vaslui, dar in acelasi local vechi, plin de istorie si cu o traditie in invatamant de nezdruncinat, situat la numarul 20 pe strada Mihail Kogalniceanu. Scoala avea un numar foarte mare de elevi (284 in clasele I-IV si 299 in clasele V-VIII), iar primul director a fost profesorul de geografie Pavel Tuchendrea. Printre cei 9 invatatori si 18 profesori ce au functionat in acest an scolar intalnim nume de dascali renumiti in invatamantul local: Elena Amariei, Olga Ciobanu, Natalia Paiu, Emilia Mihnevici, Constantin Zaharia, Maria Birladeanu, Maria Cimpeanu, Semiramida Popescu, Ecaterina Pencu, Ana Potoceanu, Didina Vulpe.

Anul 1977, 4 martie - corpul A al scolii (din 1893) a fost grav avariat de cutremurul produs la aceasta data. Elevii din clasele gimnaziale de atunci au participat la curatarea salilor de clasa si la indepartarea urmelor lasate de puternicul seism. Desi erau speriati de ceea ce vedeau, munceau cu entuziasm si cu speranta deoarece directorul scolii, prof. Georgica Alexandrache, le salvase scoala: "sub nicio forma scoala nu va fi demolata, e pacat de Dumnezeu!" Cursurile s-au mutat temporar (pana la sfarsitul anului scolar) in cladirea Liceului "Emil Racovita" (atunci era liceu de chimie), iar oficialii si institutiile importante din oras au ajutat la refacerea, in scurt timp, a localului scolii

Dupa decembrie 1989, schimbarile profunde din societatea si din invatamantul romanesc nu au surprins scoala, ci au consolidat pozitia acesteia pe plan local. Aici s-a implementat, pentru prima data in judet, incepand cu anul 2001, alternativa educationala "Step by Step" pentru clasele din invatamantul primar - ce oferea o alta viziune asupra educatiei unui copil in scoala.

 
Pentru o scurta perioada de timp (16 mai 2000-21 mai 2003) numele scolii a fost Scoala Nr. 3 "Elena Farago", iar din 2003, la denumirea Scoala cu Clasele I-VIII Nr. 3, s-a alaturat numele lui "Constantin Parfene" - eseist, filolog, profesor doctor al Facultatii de Litere din cadrul Universitatii "Al. I. Cuza" Iasi, fost elev al Liceului "Mihail Kogalniceanu" - curs inferior, in perioada (1940 - 1944).

Constantin Parfene povesteste emotiile traite in amfiteatrul scolii noastre cu prilejul admiterii la liceu: "Dupa absolvirea scolii primare (operatie atestata in urma unui examen, cu probe scrise si orale apreciate de o comisie numita de inspectorul scolar), in toamna anului 1940, acasa fiind, il aud pe tata spunandu-i fratelui mai mare (proaspat iesit si el invatator): - Du-te cu baiatul ista la Vaslui, sa dea examen de admitere la liceu. Examenul avea loc la Liceul "Mihail Kogalniceanu", mai precis, in aula acestui liceu, destul de spatioasa si cu banci lungi, dispuse ca intr-un amfiteatru."

"Zilele scolii", sarbatorite an de an in luna florilor de ziua Patronilor spirituali ai scolii "Sfintii Imparati Constantin si Elena" (incepand cu 21 mai 2000), prilejuiesc organizarea unor ample manifestari stiintifice, culturale, artistice, sportive la care participa invitati de seama din cadrul instutiilor reprezentative din oras, cadrele didactice, elevii si parintii acestora.

 
Fiecare generaţie de absolvenţi ai Şcolii Gimnaziale "Constantin Parfene" a confirmat investiţia şi încrederea acordată de dascăli. Şcoala s-a dezvoltat şi s-a impus pe plan local, judeţean şi chiar naţional prin rezultatele obţinute de elevi şi profesori la examenele de sfârşit de ciclu primar şi gimnazial sau la concursurile şi olimpiadele şcolare, prin diversitatea proiectelor educaţionale locale şi naţionale, prin colaborările cu alte şcoli din Europa prilejuite de parteneriatele şcolare Socrates, Comenius şi Erasmus+.

În anul 2011, şcoala a primit titlul de "Şcoală Europeană" din partea M.E.C.T.S. ca o încununare a tuturor activităţilor de promovare şi de dezvoltare a dimensiunii europene a şcolii, certificat valabil pe o perioada de trei ani. Rezultatul este multiplicat în 2014, când şcoala se clasează pe primul loc pe ţară la aceeaşi competiţie, depăşind colegii cu tradiţie şi şcoli cu mai multe oportunităţi decât noi. Şi în anul 2017, dimensiunea europeană a şcolii noastre este confirmată de certificatul "Şcoală Europeană", acordat pentru a treia oară consecutiv, de către M.E.N. După suspendarea competiției timp de 2 ani din cauza pandemiei de Covid, școala noastră a aplicat în anul 2022, recâștigând certificatul de ”Școală Europeană” pentru a patra oară, situându-se pe locul 5.

Ordinul „Meritul pentru Învăţământ în grad de Cavaler” 2024
Cu prilejul Zilei Mondiale a Educaţiei, preşedintele României, prin Decretul nr. 1239/2024, a conferit Ordinului „Meritul pentru Învăţământ” pentru 101 unităţi de învăţământ din toată ţara.
Şcoala Gimnazială „Constantin Parfene" Vaslui a fost decorată cu Ordinul „Meritul pentru Învăţământ în grad de Cavaler”.
Distincţia a fost înmânată delegaţiilor şcolilor premiate la Palatul Cotroceni marţi, 8 octombrie 2024, de către preşedintele României, „în semn de apreciere şi recunoştinţă pentru contribuţia dascălilor la dezvoltarea României prin educaţie, pentru profesionalismul şi dăruirea cu care s-au dedicat misiunii transformatoare a şcolii în viaţa elevului, dar şi a comunităţii, preocupându-se de continua îmbunătăţire a actului educaţional”.

Cu un trecut glorios, cu un prezent măreţ, Şcoala Gimnazială "Constantin Parfene" Vaslui priveşte cu încredere în viitor!

Conducerea școlii

 
SCOALA EUROPEANA   CONSTANTIN PARFENE   MANAGEMENT
 


  Scoala Gimnaziala 'Constantin Parfene', Vaslui  © 2014 - 2024 by tesalut.ro
CONTACT       ADMIN